Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Logo

W lasach mamy już wysyp kurek!


Dla smakoszy leśnych specjałów to bardzo dobra wiadomość. Wystarczyło kilka deszczowych dni, a nasze okoliczne lasy prawdziwie zażółciły się kurkami. Niektórzy uważają je za najsmaczniejszy grzyb na polskich stołach. Kurka cieszy się jednak uznaniem nie tylko w Polsce, ale i w kuchniach na całym świecie.


Pieprznik jadalny, grzyb pospolicie zwany kurką, występuje w całej Polsce, aczkolwiek ma swoje ulubione miejsca. Należą do nich tereny pagórkowate i pasy młodych lasów. Często można ją wypatrzyć pod świerkami pośród mchów. Dlaczego nazwano go kurką? Te grzyby rosną jeden przy drugim i przypomina to pochód maleńkich kurczaczków. 

Kurka ceniona jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się na sosy, do jajecznicy i jako grzyb marynowany. Doskonale smakuje smażona na maśle np. z dodatkiem cebulki albo zieloną pietruszką.

Czy nie marzą się wam takie świeże kurki na maśle? Jeśli nie wiecie dokąd udać się na grzybobranie, polecamy kilka cennych wskazówek lokalnego grzybiarza Konstantego Kani 😉 TUTAJ

(Koźlarze i kurki widoczne na zdjęciach pochodzą z wczorajszego grzybobrania! 🙂 )

red.

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]
5 2 votes
Article Rating
guest
2 komentarzy
najnowsze
najstarsze najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
mykolog
mykolog
2 miesięcy temu

Przed dwoma laty spotkałem osobę, która zebrała do wiaderka grzyby podobne do kurek.
Od doznań smakowych ważniejsze jest ŻYCIE. Obecnie niekonieczne jest posiadanie atlasu grzybów, wystarczy DOKŁADNIE sprawdzić w necie.

kurka
kurka
2 miesięcy temu

Wydaje się, że to będzie dobry rok dla fanów grzybobrania. Z reguły wolę podziwiać niż jeść, ale kurkom na maśle nie odmówię 😉