Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Logo
meblolux

Proste czekoladowe ciasteczka na walentynki


Przed nami dzień św. Walentego, popularne walentynki, przez jednych święto bardzo lubiane, przez innych krytykowane. Dla wszystkich, którzy chcieliby sprawić drobną niespodziankę ukochanej osobie, przyjaciołom czy bliskim, a nie mają jeszcze pomysłu, proponujemy prosty i szybki przepis na czekoladowe serduszka. Ciasteczka naprawdę nie są skomplikowane w wykonaniu, smakują pysznie-czekoladowo i ładnie prezentują się jako upominek.

Przepis na ciasteczka czekoladowe

Składniki

2 szklanki mąki pszennej

kostka masła (200 g) – masło pozostawiamy w temperaturze pokojowej, żeby zrobiło się miękkie.

2/3 szklanki kakao w proszku

1/2 łyżeczki soli (może być mniej)

2/3 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Do dekoracji (opcjonalnie):

polewa czekoladowa, posypka dekoracyjna np. bulion, wstążeczka


Wykonanie

Do jednej miski przesiewamy mąkę, kakao i sól, mieszamy.

W drugim naczyniu za pomocą miksera łączymy masło z cukrem pudrem; miksujemy do uzyskania konsystencji puszystej „śmietanki” (ok. 3 minuty), dodajemy olejek waniliowy.

Następnie do powstałej masy, stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z kakao i solą, miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.

Tak wygląda gotowa masa. Formujemy z niej kulę.

Ponieważ powstałe ciasto jest trudne do wałkowania, kulę umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy poprzez pergamin na grubość ok. 0,6 cm.

Otrzymany „placek” razem z papierem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby ciasto stwardniało i  było gotowe do wycinania z niego ciasteczek.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180° C. W międzyczasie wycinamy ciasteczka i rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem. W zależności od wielkości foremki otrzymamy ok. 25-30 ciasteczek. Pieczemy je przez ok.12-15 minut.

Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i  pozostawiamy na blasze na ok. 2 minuty, następnie zdejmujemy z blachy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Dekorowanie

Aby nadać ciasteczkom bardziej świąteczno-walentynkowego wyglądu, możemy je dodatkowo ozdobić. Smakowo dobrze komponują się z czekoladą mleczną lub białą.

Pokruszoną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobią masła (ok. 2 łyżki masła na 100 g czekolady) na wolnym ogniu. W powstałej masie zanurzamy fragment ciasteczka i odkładamy do ostygnięcia lub zanurzamy w posypce dekoracyjnej.

Serduszka ładnie prezentują się także przewiązane wstążką. Możemy dołączyć spersonalizowany bilecik 😉

Przede wszystkim jednak są naprawdę pyszne, co szczególnie powinni docenić wielbiciele czekoladowych słodkości.

Życzymy smacznego!


Zobacz także…

Rozgrzej swoją walentynkę – przepis na gorącą czekoladę

Jak romantycznie udekorować stół na walentynki?

Jak wyczarować bukiecik fiołków alpejskich? To proste…

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]

4
KOMENTARZE

1500
Anonimowo

Najpierw zrób, posmakuj a potem oceń Expercie. Są naprawdę pyszne 🙂

Zdzislaw

Brawo ! Wspaniale ciastka !

Expert

Za mało czekolady. To ciastka walentynkowe, czy konsolacyjne?

mus

można polać czekoladą całe ciastko 🙂