Cukrzyca to plaga XXI wieku
— 01/06/2022Cukrzyca to plaga XXI wieku, zaliczona przez Światową Organizację Zdrowia obok otyłości, nadciśnienia tętniczego czy chorób nowotworowych, do grupy chorób…
Zbliżają się walentynki. Za oknem śnieg i mróz. I właśnie na taki specjalny dzień proponujemy gorącą czekoladę z bitą śmietaną, która na pewno rozgrzeje nawet najbardziej zamarznięte serce 😉
Czekoladę robi się bardzo szybko, a smakuje naprawdę dobrze i jest rozgrzewająca. Można również zrobić czekoladę „z wkładką”, ale to już wersja tylko dla dorosłych 😉
Zatem zabieramy się do pracy, a na walentynkowy dzień życzymy wszystkim (nie tylko zakochanym) samych przyjemnych i ciepłych chwil.
Przepis: Gorąca czekolada z brandy i bitą śmietaną
Wykonanie ok. 25 minut
Porcje dla 4 osób
Potrzebne produkty:
1 litr mleka
115 g zwyczajnej mlecznej czekolady
2 łyżki stołowe cukru
4 miarki (4x ok.50 ml) brandy
Bita śmietana wg upodobania
Do dekoracji: trochę startej czekolady lub startych orzechów
Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy
2. Dodajemy połamaną czekoladę i cukier. Zmniejszamy temperaturę i mieszamy aż czekolada i cukier się rozpuszczą (powstały napój nie jest gęsty)
3. Czekoladę wlewamy do odpornych na gorąco naczyń np. szklanek, kubków, filiżanek. Do każdej porcji wlewamy ostrożnie jedną miarkę brandy.
4. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, dowolną ilość według upodobania. Całość ozdabiamy tym co lubimy np. startą czekoladą lub orzechami.
5. Oczywiście można zrobić czekoladę „bez wkładki”.
Podajemy zaraz po przygotowaniu, ponieważ czekolada najlepiej smakuje „na gorąco” 🙂
Zobacz także…
Goździk – nie tylko na Dzień Kobiet. Wiosenny kwiat z bibuły
Składniki już sOm. Jutro będziemy się rozgrzewać 😀 😉
Z brandy jest naprawdę dobra, ale można też zrobić z rumem.Smacznego 🙂
Łee skąd ja wezmę brendy. Można zrobić z absolwentem?
Maroco, zawsze możesz zrobić bez 😛