Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Logo

Przepis na waniliowe krówki


Zbliża się Dzień Dziadka i Babci. Zawsze miłą niespodzianką dla naszych kochanych babć i dziadków jest coś, co wykonamy sami. Tym razem proponujemy własnoręcznie wyczarowane słodycze, które osłodzą wspólnie wypitą herbatę lub zimowe wieczory i starczą na długo, ponieważ są bardzo słodkie i esencjonalne.

Zabieramy się do pracy 🙂

Przepis na waniliowe krówki

Wykonanie ok. 40 min. + ok.1 godz. stygnięcie

Potrzebne produkty:

1 łyżka oleju słonecznikowego

450 g cukru pudru

85 g masła

150 ml mleka

150 ml mleka zagęszczonego (niesłodzone)

2 łyżeczki aromatu/ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

1. Blaszaną formę (może być to również pojemnik z tworzywa) wielkości ok. 20cm/20cm smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie, gładko przylega do posmarowanej olejem formy lub pojemnika)

2. Do garnka wsypujemy cukier, dokładamy masło, wlewamy mleko i mleko zagęszczone. Wszystko razem podgrzewamy mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści.

3. Powstały syrop doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 12-15 minut, mieszając, aby cukier nie przykleił się i nie przypalił. Masa powinna gęstnieć. Aby sprawdzić, czy masa jest gotowa wlewamy ok. łyżeczkę syropu do bardzo zimnej wody.

Jeśli po zetknięciu z wodą syrop tworzy „kuleczki” oznacza to, że masa jest gotowa, jeśli nie – nadal gotujemy mieszając i wykonujemy kolejną próbę 😉

4. Kiedy masa jest już gotowa, zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, masa powinna gęstnieć.

5. Powstałą masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i wygładzamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę.

6. Kiedy masa zastygnie, wyciągamy ją z formy. Kroimy na małe kwadraty i gotowe!

Tak prezentuje się nasz słodki upominek.

Krówki możemy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu przez ok. 2 tygodnie.

Życzymy słodkich i pięknych laurek! 🙂

red.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]
0 0 vote
Oceń artykuł
guest
3 komentarzy
najnowsze
najstarsze najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
słodziak
słodziak
7 lata temu

Hej, jeśli wyjdą trochę „ciągutki” zupełnie się tym nie przejmujcie. Starczy zostawić pokrojone krówki na talerzyku na noc, wyschną i rano będą już z wierzchu twarde. Są smaczne. Polecam 🙂

smurf
smurf
7 lata temu

Produkty już są. Zobaczymy, co z tego wyjdzie 😉

smurf
smurf
7 lata temu
Reply to  smurf

Nawet wyszły 😉 i są smaczne, tylko ciut dłużej gotowane

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x