Zbliża się Dzień Dziadka i Babci. Zawsze miłą niespodzianką dla naszych kochanych babć i dziadków jest coś, co wykonamy sami. Tym razem proponujemy własnoręcznie wyczarowane słodycze, które osłodzą wspólnie wypitą herbatę lub zimowe wieczory i starczą na długo, ponieważ są bardzo słodkie i esencjonalne.
Zabieramy się do pracy 🙂
Przepis na waniliowe krówki
Wykonanie ok. 40 min. + ok.1 godz. stygnięcie
Potrzebne produkty:
1 łyżka oleju słonecznikowego
450 g cukru pudru
85 g masła
150 ml mleka
150 ml mleka zagęszczonego (niesłodzone)
2 łyżeczki aromatu/ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. Blaszaną formę (może być to również pojemnik z tworzywa) wielkości ok. 20cm/20cm smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie, gładko przylega do posmarowanej olejem formy lub pojemnika)
2. Do garnka wsypujemy cukier, dokładamy masło, wlewamy mleko i mleko zagęszczone. Wszystko razem podgrzewamy mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści.
3. Powstały syrop doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 12-15 minut, mieszając, aby cukier nie przykleił się i nie przypalił. Masa powinna gęstnieć. Aby sprawdzić, czy masa jest gotowa wlewamy ok. łyżeczkę syropu do bardzo zimnej wody.
Jeśli po zetknięciu z wodą syrop tworzy „kuleczki” oznacza to, że masa jest gotowa, jeśli nie – nadal gotujemy mieszając i wykonujemy kolejną próbę 😉
4. Kiedy masa jest już gotowa, zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, masa powinna gęstnieć.
5. Powstałą masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i wygładzamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę.
6. Kiedy masa zastygnie, wyciągamy ją z formy. Kroimy na małe kwadraty i gotowe!
Tak prezentuje się nasz słodki upominek.
Krówki możemy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu przez ok. 2 tygodnie.
Życzymy słodkich i pięknych laurek! 🙂
red.
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Hej, jeśli wyjdą trochę „ciągutki” zupełnie się tym nie przejmujcie. Starczy zostawić pokrojone krówki na talerzyku na noc, wyschną i rano będą już z wierzchu twarde. Są smaczne. Polecam 🙂
Produkty już są. Zobaczymy, co z tego wyjdzie 😉
Nawet wyszły 😉 i są smaczne, tylko ciut dłużej gotowane