Gdy elfy odpoczywają, do akcji wkraczają świąteczne zające, które odwiedziły naszą redakcję i upiekły pyszne ciasteczka…
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem 🙂

Zabieramy się do pracy!

Składniki:
2 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru pudru
1 kostka masła
2 żółtka
Przydadzą się foremki/wykrawacze o wielkanocnych i wiosennych kształtach.
Ciasteczka maślane najlepiej smakują z kostki „prawdziwego” masła. Sporządzone z różnego rodzaju margaryn tracą swój delikatny, maślany smak.
Najlepsze też są z mąki pszennej.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Mąkę przesiewamy na stolnicę, „siekamy z masłem”, dodajemy puder i żółtka. Wszystko razem łączymy i zagniatamy.
Ciasto wyrabiamy aż stanie się gładką, zwartą masą, lekko błyszczącą. Dobrze jest zawinąć ciasto w folię aluminiową i na 1-2 godziny pozostawić w lodówce, żeby się schłodziło, co ułatwi nam wałkowanie. Do wałkowania najlepiej rozdzielić ciasto na dwie porcje. Podczas wałkowania lekko podsypywać mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm. Jest bardzo kruche i rozwałkowany „placek” może pękać na brzegach. Wycinamy ciasteczka, pozostawiając te spękania. Resztki ciasta łączymy w całość i rozwałkowujemy po raz kolejny.

Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z 1 porcji wyjdą ok. 2 blachy ciasteczek.
Pieczemy ok.10-12 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150-160 stopni. Najlepiej wyciągać, kiedy lekko zarumienią się brzegi.
Zdobienie.
Wystudzone ciasteczka czekają z niecierpliwością na dekoracje.
Przygotowanie lukru opisaliśmy przy okazji pieczenia pierniczków. Przepis oraz sposób zdobienia jest ten sam. „Po lukier” zapraszamy tu: LUKIER
Do tak przygotowanego lukru dodajemy dowolne barwniki. My akurat dodajemy w płynie lub w żelu, ale można również w proszku. Wybrałyśmy kolorystykę pastelową, bo taka kojarzy nam się z Wielkanocą i wiosną 🙂
Zaczynamy…
W trakcie zdobienia można wzory pogrupować.
Czas na kurczęta…

Czekamy aż lukier całkowicie wyschnie.

Gotowe.

A tak nasze kolorowe słodkości prezentują się na stole.


Życzymy udanych świątecznych wypieków!
Szczególnie tych słodkich 🙂

Zobacz także…
Żonkilowe podstawki do jajek. Prosta i efektowna dekoracja wielkanocnego stołu
Codziennik inspiruje: ZAJĄC WIELKANOCNY!
Żonkilowy ogródek -„przepis” na ekspresowy wielkanocny stroik
Wiosenny fiołek, prawie jak z lasu…
Wiosennie na stole. Pomysł na wielkanocny stroik
Goździk – nie tylko na Dzień Kobiet. Wiosenny kwiat z bibuły
Są przepyszne! 😀
Mniam…. 🙂 😉
Śliczne ciasteczka:)