Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Logo

A to dopiero wspaniały łup


Tegoroczny sezon grzybiarski jest kapryśny. Mimo dość sprzyjającej obecnie pogody trudno jest mówić, abyśmy mieli do czynienia z wysypem jesiennych grzybów na naszym terenie. Tym cenniejsze są więc takie znaleziska, o których poinformował nas jeden z czytelników.


W ubiegłym tygodniu pan Dariusz w podmławskim lesie znalazł wyjątkową kanię- olbrzyma.  Jej kapelusz miał  aż 30 cm średnicy. Na pewno wystarczyło to na „schabowe” kilku osób. Warto tu zauważyć, że kania to wyjątkowo smakowity grzyb. Świetnie sprawdza się smażony w panierce jako „schabowy”, ale też jest smakowitym kąskiem jako marynowany. Przy zbieraniu jednak trzeba uważać, by nie pomylić go z muchomorem sromotnikowym. Najlepiej więc zbierać go gdy kapelusz jest już dobrze rozwinięty. Panu Dariuszowi gratulujemy takich zbiorów!

red.

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]
0 0 vote
Oceń artykuł
guest
17 komentarzy
najnowsze
najstarsze najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Zołza
Zołza
1 rok temu

Większe papierzaki zbieram.

Jawor
Jawor
1 rok temu
Reply to  Zołza

Stękalce też jak się ze…. srasz

Zołza
Zołza
1 rok temu
Reply to  Zołza

Bądź łaskawa wybrać sobie inny nick. Piszesz takie głupoty, że mi wstyd. Nie masz co pisać, masz w głowie pustkę, to lepiej tego nie pokazuj i nic nie pisz.

Lol
Lol
1 rok temu
Reply to  Zołza

Nerwica natręctw i rozdwojenie jaźni:D lecz się, może jeszcze nie za późno

Lol
Lol
1 rok temu
Reply to  Lol

Może ty się zacznij leczyć? Na głowę to niestety ciut za późno, ale na nogi to zawsze możesz. 😀
No ale prościej jest wystawiać diagnozę, nieprawdaż? Tak telepatycznie. Leczenie zawsze zaczynaj do siebie.

Jan
Jan
1 rok temu

Ale łup zwykły stary kapeć ludzie to mają parcie na szkło

Dariusz
Dariusz
1 rok temu
Reply to  Jan

Nieprawda że stara
Kapelusz był bardzo gruby i jędrny
Kania była zdrowa
Taki stary grzybiarz nigdy dziadostwa z lasu nie bierze
Gdybym miał parcie na szkło to widzisz gdzieś moje zdjęcie?
Fotkę wysłałem z tego względu, że na grzyby chodzę od 40 lat i takiej kani na oczy nie widziałem
Dodam, że była smakowita

BACZNY OBSERWATOR .!!
BACZNY OBSERWATOR .!!
1 rok temu
Reply to  Dariusz

Z PEWNOŚCIĄ BYŁA SMAKOWITA— ale zdjęcie pokazuje że kapelusz miał tylko 24 cm a nie 30 !!!

Jaki
Jaki
1 rok temu

Kanię można też wysuszyć na maszynce a później zmielić na proszek
Przyprawa z niej do wszystkiego
Można też zrobić zalewę octową jak do ryby i po usmażeniu jak schabowe włożyć do zalewy octowej
Pycha

Krzyś
Krzyś
1 rok temu

Mierzona po wędkarsku ☺ Wieczorem już miała 40 cm

Anonimowo
Anonimowo
1 rok temu
Reply to  Krzyś

Prawda 🙂

Dariusz
Dariusz
1 rok temu
Reply to  Krzyś

Wieczorem już była zjedzona
Najważniejsze że była zdrowa, rosła w dużej trawie w nietypowym miejscu, praktycznie poza lasem

Dariusz
Dariusz
1 rok temu
Reply to  Dariusz

Rosła w dużej trawie,, trawa wbiła się w jej kapelusz, nie mogłem wyciągnąć jej w całości, ogonek się połamał.
W domu położyłem na stole i przyłożyłem do kapelusza centymetr, dla uzmysłowienia wielkości kapelusza.
Pozdrawiam miłośników grzybobrania

Emo
Emo
1 rok temu
Reply to  Dariusz

Emocje jak na rybach. Redbool extreme.

Dariusz
Dariusz
1 rok temu
Reply to  Emo

Gdy zobaczysz taką grzybową sztukę to adrenalina podskakuje tym bardziej, że praktycznie oprócz gąsek nic już w lesie nie ma

z bliska
z bliska
1 rok temu
Reply to  Dariusz

To zdjęcie pokazuje że nawet nie potrafisz zmierzyć dokładnie kapelusz kani, a że była smakowita to wiem bo sam jadłem taką kanię, smakowała jak schabowy !!!

Darek
Darek
1 rok temu
Reply to  z bliska

Na jakiej podstawie tak sądzisz, że ktoś nie umie mierzyć?
Kania nie była płaska, żeby centymetr przylozyc do całej powierzchni.
Budowa tego kapelusza przypominała trochę z budowy parasolkę.
Napisz jak prawidłowo zmierzyć??
Gdy drugi raz znajdę to zastosuje się do twoich rad he he
Taki fajny Grzybek a ile frustracji w ludziach się odzywa ha ha

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x