W niedzielę 16 października w Winnicy (pow. pułtuski) miał miejsce wojewódzki finał „Bitwy Regionów” – kulinarnego konkursu, w którym brały udział Koła Gospodyń Wiejskich z całego Mazowsza. Niestety nasze koło „Malinowe usta” nie awansowało do finału ogólnopolskiego, ale za to marchwianka z zacierkami po kęczewsku i tak zdobyła wyróżnienie.
Spośród ponad 300 kół z całego Mazowsza KGW „Malinowe usta” – po powiatowych eliminacjach znalazło się wśród 29 najlepszych na Mazowszu, które w Winnicy na etapie wojewódzkim prezentowały swoje dania.
Oto pełna lista KGW i nazwy przygotowanych przez nie potraw:
KGW w Melanowie “Melanowianki” – polędwiczka wieprzowa saute z sosem śliwkowo-cynamonowym serwowana z kaszotto warzywnym;
KGW “GÓRNIANKI” w Bieszkowie Górnym – pieczona kaczka w dyni i buraczkach;
KGW w Leszczydole Starym – pyzy tarte nadziewane;
KGW w Karwaczu – “Król Karwacza”;
KGW w Bobinie Wielkim – gulasz z wyrazistym smakiem lasu podany z kaszą gryczaną i buraczkami oraz kompotem z owoców leśnych;
KGW w Borowicach ,,Wesołe Babeczki ” – borowicki bigos na gęsinie;
KGW w Ruskowie Ruskowianki – nadbużański zawijaniec weselny;
KGW Nie ma lipy w Gzowicach – zawijaniec z kaszą gryczaną i grzybami;
KGW w Sikorach – klepace;
KGW ,,Babeczki z Rybna” – zupa jabłkowo-chrzanowa z chipsami z kiełbasy regionalnej
KGW w Chmielewie Aktywne Kobiety – chłopskie jadło po chmielewsku, czyli duszone żeberka po wiejsku z kładziokami i surówką;
KGW w Zabielu – zupa z lebiody (komosy) z pampuchem drożdżowym gotowanym z nadzieniem serowym;
KGW Dziarskie Babki Kocerany – “Czarne na białym” czyli białe kluchy pod sosem żołądkowym przygotowanym na jabłkach i miodzie;
KGW w Sobieniach Biskupich – żur;
KGW „Malinowe Usta” Kęczewo – marchwianka z zacierkami po kęczewsku;
KGW Borek Czarniński – Leśne szaleństwo – pierogi z kurkami;
KGW w Majdanie – pyza wędrowniczka;
KGW Przeradz Wielki – kaczka pieczona;
KGW w Pniewie “Pniewianki” – kotlety z kaszy gryczanej z grzybami;
KGW “Dziewulanki” – kiszka ziemniaczana;
KGW „Zofianka” Żeleźniki – baba ziemniaczana z boczkiem, polana sosem kurkowym w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, podana na liściach babki lancetowatej;
KGW w Chmielewie – kaczka pieczona podawana z domowym sosem wiśniowym;
KGW “Teraz My” – pierogi z kapustą i ziemniakami;
KGW „Koziczki” Budy Kozickie – poezja tradycji i natury;
KGW w Radomce “Radomianki” – ziemniaki po chłopsku pod pierzynką z kiszoną kapustą;
KGW Szapsk „My kobiety” – szapska kaczka dziwaczka;
KGW Sokulanka – placki buraczane cukrowe i ćwikłowe popijane kiszoną herbatą na soku z brzozy;
KGW Ropuch – przysmak;
KGW Po sąsiedzku w Białyszewie – frykadelki ziemniaczane z mięsnym farszem, puree z selera i sałatką z kiszonych ogórków.
I miejsce zdobyło KGW w Pniewie „Pniewianki”.
II miejsce zdobyło KGW w Zabielu.
III miejsce zdobyło KGW w Ruskowie Ruskowianki.
źródło: KOWR
fot. KGW Malinowe Usta