Groźna bakteria w metce łososiowej z zakładu w Uniszkach Cegielni
— 13/10/2022
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne, dotyczące obecności bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Metka łososiowa produkowanej przez Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni.
Listerioza to bakteria, która jest wydalana z kałem zakażonych zwierząt. Zatrucia pokarmowe przez nią wywoływane są rejestrowane na całym świecie. Do zakażenia dochodzi w bezpośrednim kontakcie z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia lub poprzez spożycie skażonej żywności. Prowadzi do wielu chorób, a u kobiet w ciąży może doprowadzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. W przypadku osób starszych i z obniżoną odpornością może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu, a nawet sepsy.
Inspekcja Sanitarna w wyniku działań stwierdziła obecność bakterii w jednej partii metki łososiowej. Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o. w Uniszkach Cegielni powiadomił o niej wszystkich odbiorców i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg)
Numer partii: 1F828092828
Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022
Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301
źródło: GIS
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski
[TUTAJ]
brudasy a nie pracownicy a szefostwo to mydło omija, jak można wypuścić zarażoną kiełbasę,,,,,, ale przecież to mława Centrum Dowodzenia Brudem CDB
Pracowałem w tym zakładzie, powiem wam że aby tam nasr.. I zapałek nautykać
Nie polecam tych wędlin skład bardzo bogaty