Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Oprawa obrazów grafik luster Mława duży wybór ram Mława galeria autorska Przemysław Zalweski sprzedaż obrazów na zamówienie
Logo
meblolux

Czy „Jolusina śliwka”z Wieczfni będzie kulinarną atrakcją?


Czy „Jolusina śliwka” znajdzie się na ogólnopolskiej iście produktów tradycyjnych? Czy zdobędzie serca a raczej podniebienia smakoszy i aby jej skosztować, będą odwiedzać Wieczfnię przy każdej możliwej okazji? Na wczorajszym spotkaniu w Wieczfni Kościelnej była ku temu płynąca od właściwych instytucji zachęta i deklaracja pomocy.



Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, Lokalna Grupa Działania „Północne Mazowsze”, władze gminy oraz Pracownia Rozwoju Inkubator z Mławy byli organizatorami szkolenia „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Produkt Regionalny i Tradycyjny”.

O tym czym jest produkt regionalny, lokalny i tradycyjny, jak go wprowadzić na listę produktów tradycyjnych (LPT) oraz jakie są korzyści dla miejscowości, które maja takie tradycje opowiedział podczas prelekcji Krzysztof Zaniewski z urzędu marszałkowskiego.

Wydaje się, że słowa zachęty padały na podatny grunt. Bowiem panie z wieczfniańskich kół gospodyń nie raz już podczas gminnych imprez udowadniały, że potrafią  przyrządzać pyszne i wyjątkowe potrawy. Dobrze znana jest tu wyjątkowo smaczna napoleonka według przepisu z Kulan, a teraz pojawił się nowy, przekazywany w rodzinnej tradycji przepis na śliwkę węgierkę kandyzowaną. Jej nazwa – „Jolusina śliwka” – pochodzi od imienia pani, która ten przepis przekazała kołu gospodyń.

O tajnikach i etapach jej przygotowania opowiedziała Elżbieta Sieczka, która na tym terenie jest niekwestionowanym autorytetem kulinarnym.

Zresztą całe to szkoleniowe spotkanie było pod znakiem śliwki. Znalazła się ona zarówno w przygotowanym na przerwę kawową cieście, potem w obiadowych mięsach i kompocie, no i oczywiście nie mogło zabraknąć kilkunastu już gotowych słoiczków bohaterki tego – spotkania „Jolusinej śliwki”.

Choć wpisanie produktu na listę produktów tradycyjnych wymaga przejścia całej ścieżki formalnej, Elżbieta Sieczka już zapowiada, że o ten zaszczytny tytuł na pewno będą się starać.

Czy znakiem rozpoznawczym Wieczfni Kościelnej – podobnie jak w innych miejscach oscypek, fafernuchy, pierogi, czosnek czy papryka – stanie się śliwka?  Na efekty takiej promocji na pewno trzeba jeszcze trochę poczekać.

JK

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]

KOMENTARZE

avatar
1500