Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Logo

GIS ostrzega: Salmonella w przyprawach popularnej marki


W ostatnich dniach GIS wydał ostrzeżenie dotyczące żywności – w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat wykryto obecność bakterii Salmonella Typhimurium. Skażona partia produktu została wycofana z obrotu. 


Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie Salmonella Typhimurium w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat

Zagrożenie:

Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa: „Gorczyca biała cała Prymat

Masa netto: 30 g

Producent: Prymat Sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie Zdrój

Data minimalnej trwałości: 05.2022

Numer partii: 1298133

Zdjęcia produktu:

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu.

Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy.

Firma Prymat Sp. z o.o. zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu o numerze partii wskazanym w komunikacie.

[za: GIS]

Jak podkreśla producent w oficjalnym komunikacie:

Informujemy, że problem dotyczy wyłącznie Gorczycy białej 30 g o numerze partii 1298133, a pozostałe produkty z naszej oferty są w pełni bezpieczne.

[…]

Zagrożenie związane z salmonellą zostaje wyeliminowane po zastosowaniu obróbki cieplnej, jeżeli potrawa została doprowadzona do temp. 75 st. C czy poprzez działanie środowiska kwaśnego jak np. marynowanie z użyciem octu. Dodatkowo tak proces pasteryzacji, jak i kwaszenia również eliminuje zagrożenie. Nie zalecamy konsumentom spożywania produktu o wyżej wskazanym numerze partii na surowo z uwagi na możliwości potencjalnego zagrożenia dla układu pokarmowego.

red.

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]
0 0 vote
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x