Inspektorat zaleca, by jajek ze skażonej partii nie spożywać, zwłaszcza na surowo, gdyż mogą one potencjalnie zagrozić zdrowiu. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności:
stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj
Zagrożenie:
Obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901


Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała :
– Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu, właściwego ze względu na siedzibę producenta;
– Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie, właściwego ze względu na siedzibę zakładu pakowania jaj;
– „EUROCASH” Spółka Akcyjna, ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, w której pobrano próbkę produktu. Spółka uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:
https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
źródło: GIS/oprac. red.