Przed nami dzień św. Walentego, popularne walentynki, przez jednych święto bardzo lubiane, przez innych krytykowane. Dla wszystkich, którzy chcieliby sprawić drobną niespodziankę ukochanej osobie, przyjaciołom czy bliskim, a nie mają jeszcze pomysłu, proponujemy prosty i szybki przepis na czekoladowe serduszka. Ciasteczka naprawdę nie są skomplikowane w wykonaniu, smakują pysznie-czekoladowo i ładnie prezentują się jako upominek.

Przepis na ciasteczka czekoladowe

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
kostka masła (200 g) – masło pozostawiamy w temperaturze pokojowej, żeby zrobiło się miękkie.
2/3 szklanki kakao w proszku
1/2 łyżeczki soli (może być mniej)
2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Do dekoracji (opcjonalnie):
polewa czekoladowa, posypka dekoracyjna np. bulion, wstążeczka
Wykonanie
Do jednej miski przesiewamy mąkę, kakao i sól, mieszamy.

W drugim naczyniu za pomocą miksera łączymy masło z cukrem pudrem; miksujemy do uzyskania konsystencji puszystej „śmietanki” (ok. 3 minuty), dodajemy olejek waniliowy.

Następnie do powstałej masy, stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z kakao i solą, miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Tak wygląda gotowa masa. Formujemy z niej kulę.


Ponieważ powstałe ciasto jest trudne do wałkowania, kulę umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy poprzez pergamin na grubość ok. 0,6 cm.

Otrzymany „placek” razem z papierem wkładamy do lodówki na ok. 30 minut, aby ciasto stwardniało i było gotowe do wycinania z niego ciasteczek.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 180° C. W międzyczasie wycinamy ciasteczka i rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem. W zależności od wielkości foremki otrzymamy ok. 25-30 ciasteczek. Pieczemy je przez ok.12-15 minut.


Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze na ok. 2 minuty, następnie zdejmujemy z blachy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Dekorowanie
Aby nadać ciasteczkom bardziej świąteczno-walentynkowego wyglądu, możemy je dodatkowo ozdobić. Smakowo dobrze komponują się z czekoladą mleczną lub białą.
Pokruszoną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobią masła (ok. 2 łyżki masła na 100 g czekolady) na wolnym ogniu. W powstałej masie zanurzamy fragment ciasteczka i odkładamy do ostygnięcia lub zanurzamy w posypce dekoracyjnej.

Serduszka ładnie prezentują się także przewiązane wstążką. Możemy dołączyć spersonalizowany bilecik 😉


Przede wszystkim jednak są naprawdę pyszne, co szczególnie powinni docenić wielbiciele czekoladowych słodkości.
Życzymy smacznego!

Zobacz także…
Rozgrzej swoją walentynkę – przepis na gorącą czekoladę
Jak romantycznie udekorować stół na walentynki?
Jak wyczarować bukiecik fiołków alpejskich? To proste…
Najpierw zrób, posmakuj a potem oceń Expercie. Są naprawdę pyszne 🙂
Brawo ! Wspaniale ciastka !
Za mało czekolady. To ciastka walentynkowe, czy konsolacyjne?
można polać czekoladą całe ciastko 🙂