Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Logo

Tradycyjne smakują najlepiej. Aż 30 tys. pączków tylko z jednej piekarni!


fot. źródło: pixabay.com


Dziś tłusty czwartek, ostatni czwartek karnawału. W tym dniu większość czytelników sięgnie po jednego lub więcej pączków i to nie bez powodu. Niedochowanie tradycji grozi poważnymi konsekwencjami, z pechem do końca roku włącznie. O pączkach rozmawiamy z Jackiem Szybickim, kierownikiem Piekarni – Cukierni Szczepkowscy w Mławie.

Ile piecze Pan pączków w tłusty czwartek?
– Z rok na rok liczba ta się zwiększa. 4 lata temu piekliśmy około 20 tysięcy pączków, w tym roku zbliżamy się do 30 tysięcy.

Jak wiele czasu potrzeba, aby przygotować taką ilość pączków?
– Jesteśmy w stanie wypiec nawet 2000 pączków w czasie godziny.

A jakie pączki cieszą się największą popularnością?
– Wciąż niezmiennie sprzedają się pączki tradycyjne. Dla naszych klientów przygotowujemy więc pączki z pudrem, z lukrem, ze skórką pomarańczy, z czekoladą, z posypką orzechową, z nadzieniem malinowym lub różanym.

Czym warto się kierować wybierając pączki?
– Przede wszystkim pączek powinien być wyrośnięty i posiadać wyrazistą jasną obrączkę dookoła.

Czy będzie Pan jadł dzisiaj pączki?
– Oczywiście, zacznę od tradycyjnego z pudrem, a potem zjem po jednym z każdego rodzaju.

Dziękujemy, że w tym “gorącym okresie” znalazł Pan czas na chwilę rozmowy. A naszym czytelnikom życzymy smacznego!

red.

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]
0 0 vote
Oceń artykuł
guest
24 komentarzy
najnowsze
najstarsze najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Kris
Kris
8 lata temu

Pyszne polecam zjadłem 6:)

Jakasienka1
Jakasienka1
8 lata temu

Tu gdzie jestem nie znalazłam naszych tłustoczwartkowych, tradycyjnych i tłuściutkich wypieków, ale dzięki Wam Kochana Redakcjo…..

Jakasienka1
Jakasienka1
8 lata temu
Reply to  Jakasienka1

comment image

Anonimowo
Anonimowo
8 lata temu
Reply to  Jakasienka1

to są jeszcze takie miejsca :D?

suchar
suchar
8 lata temu

A mnie się to przypomniało na okoliczność pączków:
Kelnerka przynosi zamówione pączki. Siedzący przy stoliku dziękuje:
– Całuję rączki za te dwa pączki.
Po chwili kelnerka przynosi ciastka i słyszy od uprzejmego klienta:
– Za te ciasteczka całuję w usteczka.
Słysząc to, jego towarzysz podpowiada:
– Zamów jeszcze zupę, zamów zupę…

Anonimowo
Anonimowo
8 lata temu
Reply to  suchar

hahaaa dobre

wanda pąk
wanda pąk
8 lata temu

Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek
A Bartkowa uwierzyła, tłustych pączków nasmażyła (miło jak Bartek w smażeniu pomaga 😉
Wierszyk pamiętam z podstawówki a pączki bardzo lubię!!!
Pozdrawiam wszystkich dzisiejszych zjadaczy pączków!!!

nużek
nużek
8 lata temu

Nikt nie zrobi takich pączków jak robi mamusia!

norekfaworek
norekfaworek
8 lata temu

Za artykułu jasno wynika, że ludzie zdecydowanie wybierają pączki tradycyjne i takich pieką coraz więcej. Nikt nie pisze, gdzie się udać po najlepsze albo najgorsze pączki w Mławie, więc o co kaman? Polecam zjeść sobie pączka albo jabłuszko jak kto woli i wrzucić na luz.

z bliska
z bliska
8 lata temu

Właśnie dziś miałem sposobnośc, skosztować Pańskich wypieków Panie Szybicki, ale takiej gliny już dawno nie jadłem, dlatego nie polecam Pańskich wypieków, z piekarni SZCZEPKOWSKIEGO a tym wszystkim którzy chcą skosztować naprawdę dobrych wypieków—pączków i faworków polecam cukiernie Państwa WOŁOWSKICH, wypieki palce lizać, a Panu Szybickiemu polecam trochę praktyki w tej cukierni, a wracając do historii, nikt nie zrobi takich wypieków jak kiedyś słynna cukiernia PANI STERNIŃSKIEJ—MINĘŁY LATA a smak tych wyrobów czuję do dziś.

mariola
mariola
8 lata temu
Reply to  z bliska

Nie próbowałam z tego źródła, wiec się nie wypowiem. Natomiast smakują mi właśnie takie „gliniaste” pączki. Szczególnie nie przepadam za tymi domowej roboty. Wiem, wiem „zboczenie”.. Tak już mam. W zeszłym roku kupowałam w biedzie, a w tym dla odmiany będą chrusty.

yyyy
yyyy
8 lata temu

Nie wierzę w gusła, ale pączka to sobie dziś ZJEM.

slodkitrol
slodkitrol
8 lata temu

comment image

Anonimowo
Anonimowo
8 lata temu
Reply to  slodkitrol

Wszyscy chyba wiemy, że paniom to idzie w biust a panom w bicepsy 😉

smakosz
smakosz
8 lata temu

Pytanie czy lepsze z dżemem czy z czekoladą?

mniam
mniam
8 lata temu
Reply to  smakosz

tylko z marmoladą i posypane pudrem

p*ą*c*z*e*k
p*ą*c*z*e*k
8 lata temu
Reply to  smakosz

z budyniem

o!la
o!la
8 lata temu

Oczywiście, że lepiej niezdrową przekąskę zastąpić owocami, ale no… cóż kurcze dziś jest tłusty czwartek, jeden jedyny raz do roku i tradycyjny… Ja sobie tradycyjnie nie odmówię. Smacznych pączusi 😀

Mławianin
Mławianin
8 lata temu

Podzielam opinię, masówka i tyle. Chleb i bułki jak z waty. Najlepsza piekarnia to PSS „SPÓJNIA” na ul. Żwirki. Tam jeszcze są starzy piekarze i pieką bardzo dobry tradycyjny chlebek, nawet po kilku dniach (zdrowszy) jest pyszny. Tak trzymać Panowie !!! A Developer nie będzie dobrym piekarzem i na odwrót…

...
...
8 lata temu

Osobiscie szerokim lukiem omijam te piekarnie ze wzgledow finansowych i zdrowotnych.
Nikt mi nie wmowi, ze produkty smazone na glebokim oleju sa prozdrowotne.
Akroleina, akrylami, tluszcze trans, cukier, sztuczne barwniki i pszenna maka, ktora zawiera gluten moga one wywolac rozliczne schorzenia w organizmie.
Lepiej te niezdrowa przekaske zastapic owocami, warzywami lub jakims miksem owocowo-warzywnym.

na bogato
na bogato
8 lata temu
Reply to  ...

A ja tam co roku kupuje w lidlu i żyje.

Anonimowo
Anonimowo
8 lata temu
Reply to  na bogato

też jedliśmy wczoraj z lidla i były całkiem smaczne

Jarząbek
Jarząbek
8 lata temu

Jakość produktów z tej piekarni mierna. Zamiast na ilość powinni postawić na jakość i nie dodawać do swoich wypieków jakichś wynalazków, które nie wpływają dobrze na zdrowie konsumentów oraz…popyt

ch...owa pani domu
ch...owa pani domu
8 lata temu
Reply to  Jarząbek

Każdy kupuje jakie lubi i gdzie lubi, i na jakie go stać. Jak nie lubi, to nie kupuje wcale. A jak ma czas to sam upier.. doli, bo nie od dziś wiadomo, że najlepsze wypieki to są te domowe. Życzę wszystkim mniej tłustego, a bardziej smacznego czwartku, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi, dietą, i z tradycją.

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x