Cukrzyca to plaga XXI wieku
— 01/06/2022Cukrzyca to plaga XXI wieku, zaliczona przez Światową Organizację Zdrowia obok otyłości, nadciśnienia tętniczego czy chorób nowotworowych, do grupy chorób…
Dziś podajemy kilka prostych pomysłów na dekorację słoiczków z przetworami. A dla tych, którzy nie zdążyli zgromadzić zapasów na zimę, nic straconego! Dyniowo –jabłkowy sezon trwa i można jeszcze zrobić kilka słoików dżemu, który ma piękny kolor i pysznie smakuje. Nadaje się zarówno na kanapki, do ciasta oraz jako słodkość do „podjadania”.
Za oknem coraz bardziej szaro i ponuro, ale taka pogoda też ma swój urok, zwłaszcza wtedy, kiedy z piwnicy, spiżarni czy kuchennej szafki możemy wyciągnąć zamknięte w słoikach letnio-jesienne smaki i kolory. Przetwory z owoców i warzyw nie tylko wspaniale smakują i pachną, ale też pięknie wyglądają i z powodzeniem mogą dekorować kuchenne półki dodając jesiennego klimatu naszej kuchni. Zatem zanim zabierzemy się do degustacji słoikowych pyszności, możemy jeszcze przez jakiś czas nacieszyć oczy ich urodą 😉
Zabieramy się do pracy!!!
Składniki:
1 kg obranej i wydrążonej dyni
1 kg jabłek
2 cytryny ( w zależności czy mamy słodkie czy kwaśne jabłka)
ok. 2 szklanki cukru (brązowy lub biały)
ok. 1/2 szklanki wody
kilka-kilkanaście goździków
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę (czym drobniejsze kosteczki, tym dynia szybciej zrobi się miękka). Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i kilka-kilkanaście goździków (w zależności jak intensywny chcemy uzyskać smak). Gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać.
Cytryny sparzamy gorącą wodą. Z jednej z nich (lub z dwóch – w zależności czy lubimy mocno cytrynowy smak) ocieramy skórkę. Z cytryn wyciskamy sok.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach (podczas gotowania szybciej będą robić się miękkie), dodajemy sok z cytryny i prużymy na małym ogniu, aż zmiękną.
Do miękkiej, rozpadającej się dyni dodajemy jabłka oraz skórkę ze startej cytryny. Wszystko razem mieszamy, gotujemy na niedużym ogniu, bez przykrycia, żeby dżem odparowywał ok. 30-40 minut, dość często mieszając. Jeśli trafią się twardsze kawałki dyni, możemy rozgnieść je widelcem. Należy również wyciągnąć goździki przed nałożeniem dżemu do słoiczków.
Dżem nakładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut (na spodzie garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy słoiki, nalewamy wodę, na wysokość ok. 3 cm poniżej słoika , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niedużym ogniu ok. 20 minut). Wyjmujemy słoiki, kładziemy je „do góry nogami”, owijamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!
Teraz najprzyjemniejsza część.
Kilka słoiczków z przetworami możemy zostawić w celach dekoracyjnych.
Przydadzą się nam:
kolorowy papier np. do pakowania prezentów, dekoracyjne serwetki papierowe, sznurek, rafia, nożyczki, suszone kwiatki, gałązki z dziką różą.
Z papieru lub serwetki wycinamy koło, kilka centymetrów większe od średnicy pokrywki.
Koło nakładamy na pokrywkę, obwiązujemy np. rafią lub sznurkiem, zawiązujemy na kokardkę lub supeł- wedle uznania i pomysłu 😉
Do tak przygotowanego słoika możemy dowiązać ozdoby np. mały bukiecik z suszonych kwiatów lub dzikiej róży. Do dekoracji słoików sprawdzają się te rośliny, które dobrze się zasuszają np. wrotycz pospolity (można jeszcze gdzieniegdzie znaleźć kwitnące roślinki, ale ładnie też wyglądają te już podsuszone, w brązowym kolorze). Dobrze prezentuje się również dzika róża.
Tak wyglądają nasze jesienne słoiczki 🙂
Życzymy smacznych i pięknych przetworów!
Zobacz także…
Łapiemy ostatnie promienie lata. Wianuszek z polnych kwiatów i owoców
Pobierz, wydrukuj, pokoloruj… Stwórz leśny zestaw do zabawy!
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Cukrzyca to plaga XXI wieku, zaliczona przez Światową Organizację Zdrowia obok otyłości, nadciśnienia tętniczego czy chorób nowotworowych, do grupy chorób…
W tym roku mija 76 rocznica, trochę zapomnianego wydarzenia w powojennych dziejach Polski, którym było referendum „ ludowe”, przeprowadzone 30…
Mława znów trafiła na czołówki głównych wiadomości w Polsce. Spośród niemal tysiąca miast to właśnie nasze przewija się w sobotnich…
Redakcja portalu Codziennik Mławski zastrzega sobie wszelkie prawa do publikowanych treści. Użytkownicy mogą pobierać i drukować fragmenty zawartości portalu informacyjnego //codziennikmlawski.pl wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego. Publikacja, rozpowszechnianie lub sprzedaż zawartości portalu Codziennik Mławski są zabronione bez uprzedniej pisemnej zgody redakcji i stanowią naruszenie ustaw o prawie autorskim, ochronie baz danych i uczciwej konkurencji i będą ścigane przy pomocy wszelkich dostępnych środków prawnych.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Polecam. Zrobiłam i dżem wyszedł PYSZNY! Idealny do tostów i jako nadzienie do ciasta. Tylko radzę ostrożnie ze skórką z cytryny.