Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Media Expert Mława
Logo
meblolux
Szpulka Mława tkaniny pasmanteria dodatki krawieckie nowo otwarty sklep

Mistrzowie sera mieszkają w Turzy Małej


sliderElżbieta i Tomasz Rachoccy  w tym roku po raz kolejny otrzymali prestiżowe wyróżnienie przyznawane przez Marszałka Województwa Mazowieckiego. Tym razem Laur Marszałka przyznany został za ser dojrzewający noszący nazwę – ser turski. Jest to kolejny produkt wytwarzany w ich gospodarstwie noszącym nazwę Turska Dolina Mini Mleczarnia, który znalazł się wśród najlepszych w województwie.  W 2014 roku nagrodzony został twaróg turski, a w 2015 roku wyróżnienie otrzymało masło.

Słoneczne ogrody Mława

Państwo Rachoccy hodują  16 krów. Od 2014 roku prowadzą mini mleczarnię przetwarzającą część uzyskiwanego mleka na produkty takie jak twaróg, masło, a obecnie ser dojrzewający. Od 2015 roku zarejestrowali taką działalność jako tzw. MOL (działalność marginalna, ograniczona i lokalna.) Jej specyfiką jest, że sprzedaż odbywa się bezpośrednio do klienta, sklepu lub restauracji. Nie kupimy więc tego sera czy masła w żadnej sieci handlowej, czy supermarkecie.

Pan Tomasz miłość do serów odkrył podczas pracy w Niemczech, niedaleko francuskiej granicy. Miał tam okazję zetknąć się z osobą, która była znawcą i pasjonatem serów. I tak to się zaczęło … Pan Tomasz posiadający wykształcenie technik – rolnik ukończył jeszcze kurs serowarski i wtedy na dobre zaczęła się przygoda z serami.

– Wytwarzaniem serów i masła zajmujemy się we dwójkę z żoną. Nie mamy kłopotów z klientami i zamówieniami, a raczej z tym, aby nadążyć je realizować. Musimy przestrzegać procedur wytwarzania, mleczarnia jest też objęta opieką weterynaryjną. W tym roku otrzymaliśmy Laur za ser dojrzewający, który dojrzewa przez cztery tygodnie. Zero konserwantów – tylko mleko i bakterie. Takie właśnie są wszystkie nasze produkty, z dobrego surowca, zdrowe i naturalne – mówi Tomasz Rachocki.

– Nowe produkty chcemy propagować, stąd nasz udział w różnych konkursach. Ser dojrzewający będziemy dopiero wprowadzać na rynek jako nowy produkt. Ta nagroda to dla nas duże wyróżnienie. Mamy pomysły na nowe produkty, ale za wcześnie jeszcze aby je zdradzać – dodaje pan Tomasz.

JK

13281949_1343455395681417_191525175_n 13285718_1343456489014641_1621671870_n

Laur Marszałka to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego od 2008 r. Dotychczas w ośmiu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych około 700 produktów, z czego 127 zostało nagrodzonych. Wśród nich są zarówno znane produkty marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, miody, chleby, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski, sery  i wiele innych. Celem jest promowanie tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych wytwarzanych na Mazowszu – zarówno przez przedsiębiorców, jak i przez indywidualnych wytwórców, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne itp.

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]

4
KOMENTARZE

1500
anka

Pyszny twaróg i masło. Żółtego sera nie jadłam, ale na pewno też jest wspaniały…:-)

mm

naprawdę pyszny 🙂

Degustator

To najlepszy ser, jaki jadłam w życiu. Brawo Tomasz!

Smakoszka

Naprawdę świetne są sery a masło jakie dobre