Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Media Expert Mława
Logo
meblolux

Salmonelloza w stadzie kur. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mławie uspokaja – nie ma zagrożenia dla ludzi


Roman Domański PLWW maju tego roku w stadzie kur niosek na terenie powiatu mławskiego wykryto zakażenie salmonellą. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mławie wydał decyzję o uboju całego stada.

Słoneczne ogrody Mława

W takim przypadku hodowca otrzymuje odszkodowanie z budżetu państwa. Odszkodowanie obejmuje wydatki związane z zabiciem lub ubojem zwierząt, transportowaniem zwierząt lub zwłok zwierzęcych albo ich unieszkodliwianiem. Mięso z ubitego stada  po zapewnieniu przetworzenia z obróbką termiczną trafia na rynek konsumencki.

– Wystąpienie zakażenia zostało stwierdzone w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Warszawie po pobraniu prób urzędowych przez Inspektora PIW Mława. Dotyczy stada w ilości (11000 – 14000) sztuk kury nioski reprodukcyjnej rasy Ross 308. Powiatowy Lekarz Weterynarii  po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu serotypu salmonelli objętego programem przeprowadził dochodzenie epizootyczne w gospodarstwach w których stwierdzono chorobę, pobrał próbki paszy używanej do karmienia ptaków do badań na obecność pałeczek salmonella,  wydał decyzje administracyjne  z rygorem natychmiastowej wykonalności zawierające nakazy i zakazy, które musi spełnić właściciel stada zakażonego pałeczkami salmonella. Jednocześnie poinformował sąsiednich PLW o wystąpieniu czynnika chorobotwórczego podlegającego obowiązkowi monitorowania jakim jest salmonella oraz Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Mławie o wystąpieniu salmonellozy w sadach i przesłał dane osób mających kontakt z zakażonym drobiem. Wszystkie osoby mające kontakt z drobiem posiadały badania na nosicielstwo pałeczek salmonella z wynikiem ujemnym. Powiadomił również Powiatowych Lekarzy Weterynarii właściwych dla Zakładów Wylęgu Drobiu gdzie trafiły jaja  pochodzące ze stad w których stwierdzono salmonellozę. Na dzień dzisiejszy nie jest znana przyczyna wystąpienia choroby. PLW czeka na wyniki badania paszy przesłanej do Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Warszawie – informuje Roman Domański Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mławie.

Przed ponownym zasiedleniem kurnika  na hodowcę nałożone są  obowiązki jego oczyszczenia i dezynfekcji. Po dokonanej dezynfekcji  przed ponownym umieszczeniem drobiu w kurniku PLW pobiera próby z podłoża, z kątów narożnych kurnika, z urządzeń służących do karmienia, z systemu wentylacyjnego, z magazynu jaj w celu stwierdzenia skuteczności wykonanego oczyszczenia i odkażenia. Ponowne umieszczenie drobiu w kurniku może odbyć się wyłącznie po uzyskaniu ujemnych wyników w/w próbek pobranych przez PLW, a zbadanych w ZHW w Warszawie.

Mięso ze stad gdzie stwierdzono występowanie salmonellozy trafia do dalszego przetworzenia według określonej procedury.

– Powiatowy Lekarz Weterynarii na wniosek ubojni wydaje zgodę na ubój i określa warunki uboju. Powiadamia o wydanej zgodzie PLW z powiatu, z którego pochodzi stado do uboju. Wystawia świadectwa na specjalnym druku, przeznaczonym tylko dla stad zakażonych. W ubojni dostawa stada odbywa się zazwyczaj jako ostatnia w danym dniu. Ubój odbywa się w oddzielnym cyklu produkcyjnym, z wyznaczeniem oddzielnej chłodni do przetrzymywania mięsa. Po uboju dokonywana jest gruntowna dezynfekcja samochodów i hal a odpady magazynowane są w oddzielnych kontenerach i wyraźnie oznakowane. Mięso z takich stad jest identyfikowane specjalnym kodem produkcyjnym, uniemożliwiającym pomyłki w wydawaniu mięsa. Przetwarzanie mięsa następuje po uprzednim wydaniu decyzji przez PLW i może zostać dokonane po zapewnieniu przetworzenia z obróbką termiczną. Choroby zwalczane z urzędu na terenie powiatu mławskiego występują bardzo rzadko. Ostatni przypadek salmonellozy (1 przypadek) był w 2015r. Częstotliwość występowania to zazwyczaj 1 ognisko choroby jeden raz w roku – uspokaja Roman Domański.

JK

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]

1
KOMENTARZE

1500
Oburzony

„Odszkodowanie obejmuje wydatki związane z zabiciem lub ubojem zwierząt, transportowaniem zwierząt lub zwłok zwierzęcych albo ich unieszkodliwianiem. Mięso z ubitego stada po zapewnieniu przetworzenia z obróbką termiczną trafia na rynek konsumencki.” – toż to skandal.
Dostają odszkodowanie, zwrot kosztów, a my i tak to dziadostwo zjemy.