Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Pumpjack Party Game Google Play
Logo

Waniliowe krówki dla babci i dziadka


Zbliża się Dzień Dziadka i Babci. Zawsze miłą niespodzianką dla naszych kochanych babć i dziadków jest coś, co wykonamy sami. Tym razem proponujemy własnoręcznie wyczarowane słodycze, które osłodzą wspólnie wypitą herbatę lub zimowe wieczory i starczą na długo, ponieważ są bardzo słodkie i esencjonalne.

Zabieramy się do pracy 🙂

Przepis na waniliowe krówki

Wykonanie ok. 40 min. + ok.1 godz. stygnięcie

Potrzebne produkty:

1 łyżka oleju słonecznikowego

450 g cukru pudru

85 g masła

150 ml mleka

150 ml mleka zagęszczonego (niesłodzone)

2 łyżeczki aromatu/ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

1. Blaszaną formę (może być to również pojemnik z tworzywa) wielkości ok. 20cm/20cm smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie, gładko przylega do posmarowanej olejem formy lub pojemnika)

2. Do garnka wsypujemy cukier, dokładamy masło, wlewamy mleko i mleko zagęszczone. Wszystko razem podgrzewamy mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści.

3. Powstały syrop doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 12-15 minut, mieszając, aby cukier nie przykleił się i nie przypalił. Masa powinna gęstnieć. Aby sprawdzić, czy masa jest gotowa wlewamy ok. łyżeczkę syropu do bardzo zimnej wody.

Jeśli po zetknięciu z wodą syrop tworzy „kuleczki” oznacza to, że masa jest gotowa, jeśli nie – nadal gotujemy mieszając i wykonujemy kolejną próbę 😉

4. Kiedy masa jest już gotowa, zdejmujemy garnek z palnika i wlewamy ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, masa powinna gęstnieć.

5. Powstałą masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i wygładzamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę.

6. Kiedy masa zastygnie, wyciągamy ją z formy. Kroimy na małe kwadraty i gotowe!

Tak prezentuje się nasz słodki upominek.

Krówki możemy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu przez ok. 2 tygodnie.

Życzymy słodkich i pięknych laurek! 🙂

red.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Pin It
Wydawca portalu codziennikmlawski.pl nie odpowiada za komentarze zamieszczane przez użytkowników. Wszelkie poglądy i treści użytkownicy prezentują w swoim własnym imieniu i na swoją odpowiedzialność. Uwagi do wydawcy prosimy kierować na adres: redakcja@codziennikmlawski.pl

KOMENTARZE

3 - liczba komentarzy w artykule "Waniliowe krówki dla babci i dziadka"

avatar
1500
Sortuj:   najnowsze | najstarsze | najwyżej oceniane
słodziak
Gość

Hej, jeśli wyjdą trochę „ciągutki” zupełnie się tym nie przejmujcie. Starczy zostawić pokrojone krówki na talerzyku na noc, wyschną i rano będą już z wierzchu twarde. Są smaczne. Polecam 🙂

smurf
Gość

Produkty już są. Zobaczymy, co z tego wyjdzie 😉

smurf
Gość

Nawet wyszły 😉 i są smaczne, tylko ciut dłużej gotowane

wpDiscuz