Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Szkolenia Oskar Mława
Pumpjack Party Game Google Play
Logo

Jesiennie w kuchni – poznaj przepis na dżem dyniowy i udekoruj słoiczki z przetworami


dsc_0038

Dziś podajemy kilka prostych pomysłów na dekorację słoiczków z przetworami. A dla tych, którzy nie zdążyli zgromadzić zapasów na zimę, nic straconego! Dyniowo –jabłkowy sezon trwa i można jeszcze zrobić kilka słoików dżemu, który ma piękny kolor i pysznie smakuje. Nadaje się zarówno na kanapki, do ciasta oraz jako słodkość do „podjadania”.

Za oknem coraz bardziej szaro i ponuro, ale taka pogoda też ma swój urok, zwłaszcza wtedy, kiedy z piwnicy, spiżarni czy kuchennej szafki możemy wyciągnąć zamknięte w słoikach letnio-jesienne smaki i kolory. Przetwory z owoców i warzyw nie tylko wspaniale smakują i pachną, ale też pięknie wyglądają i z powodzeniem mogą dekorować kuchenne półki dodając jesiennego klimatu naszej kuchni. Zatem zanim zabierzemy się do degustacji słoikowych pyszności, możemy jeszcze przez jakiś czas nacieszyć oczy ich urodą 😉

Zabieramy się do pracy!!!

przepis_na_dzem

Składniki:

1 kg obranej i wydrążonej dyni

1 kg jabłek

2 cytryny ( w zależności czy mamy słodkie czy kwaśne jabłka)

ok. 2 szklanki cukru (brązowy lub biały)

ok. 1/2 szklanki wody

kilka-kilkanaście goździków

Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę (czym drobniejsze kosteczki, tym dynia szybciej zrobi się miękka). Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i kilka-kilkanaście goździków (w zależności jak intensywny chcemy uzyskać smak). Gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać.

Cytryny sparzamy gorącą wodą. Z jednej z nich (lub z dwóch – w zależności czy lubimy mocno cytrynowy smak) ocieramy skórkę. Z cytryn wyciskamy sok.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach (podczas gotowania szybciej będą robić się miękkie), dodajemy sok z cytryny i prużymy na małym ogniu, aż zmiękną.

Do miękkiej, rozpadającej się dyni dodajemy jabłka oraz skórkę ze startej cytryny. Wszystko razem mieszamy, gotujemy na niedużym ogniu, bez przykrycia, żeby dżem odparowywał ok. 30-40 minut, dość często mieszając. Jeśli trafią się twardsze kawałki dyni, możemy rozgnieść je widelcem. Należy również wyciągnąć goździki przed nałożeniem dżemu do słoiczków.

Dżem nakładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut (na spodzie garnka kładziemy ściereczkę, wkładamy słoiki, nalewamy wodę, na wysokość ok. 3 cm poniżej słoika , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niedużym ogniu ok. 20 minut). Wyjmujemy słoiki, kładziemy je „do góry nogami”, owijamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!

girlanda-dynia

Teraz najprzyjemniejsza część.

Kilka słoiczków z przetworami możemy zostawić w celach dekoracyjnych.

sloiczki-owoce

Przydadzą się nam:

kolorowy papier np. do pakowania prezentów, dekoracyjne serwetki papierowe, sznurek, rafia, nożyczki, suszone kwiatki, gałązki z dziką różą.

materialy

Z papieru lub serwetki wycinamy koło, kilka centymetrów większe od średnicy pokrywki.

Koło nakładamy na pokrywkę, obwiązujemy np. rafią lub sznurkiem, zawiązujemy na kokardkę lub supeł- wedle uznania i pomysłu 😉

sloiczek_kolodsc_0504dsc_0508

Do tak przygotowanego słoika możemy dowiązać  ozdoby np. mały bukiecik z suszonych kwiatów lub dzikiej róży. Do dekoracji słoików sprawdzają się te rośliny, które dobrze się zasuszają  np. wrotycz pospolity (można jeszcze gdzieniegdzie znaleźć kwitnące roślinki, ale ładnie też wyglądają te już podsuszone, w brązowym kolorze). Dobrze prezentuje się również dzika róża.

Tak wyglądają nasze jesienne słoiczki 🙂

dsc_0077dsc_0083

dsc_0048

dsc_0074dsc_0070

dsc_0058

Życzymy smacznych i pięknych przetworów!

rozaZobacz także…

Inne wpisy z „codziennik inspiruje”…

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

KOMENTARZE

Jeszcze nie ma komentarzy, bądź pierwszy!

avatar
888

wpDiscuz