Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Szkolenia Inkubator Mława profesjonalny opiekun
kupimy twoje auto
Logo

Mistrzowie sera mieszkają w Turzy Małej


sliderElżbieta i Tomasz Rachoccy  w tym roku po raz kolejny otrzymali prestiżowe wyróżnienie przyznawane przez Marszałka Województwa Mazowieckiego. Tym razem Laur Marszałka przyznany został za ser dojrzewający noszący nazwę – ser turski. Jest to kolejny produkt wytwarzany w ich gospodarstwie noszącym nazwę Turska Dolina Mini Mleczarnia, który znalazł się wśród najlepszych w województwie.  W 2014 roku nagrodzony został twaróg turski, a w 2015 roku wyróżnienie otrzymało masło.

Państwo Rachoccy hodują  16 krów. Od 2014 roku prowadzą mini mleczarnię przetwarzającą część uzyskiwanego mleka na produkty takie jak twaróg, masło, a obecnie ser dojrzewający. Od 2015 roku zarejestrowali taką działalność jako tzw. MOL (działalność marginalna, ograniczona i lokalna.) Jej specyfiką jest, że sprzedaż odbywa się bezpośrednio do klienta, sklepu lub restauracji. Nie kupimy więc tego sera czy masła w żadnej sieci handlowej, czy supermarkecie.

Pan Tomasz miłość do serów odkrył podczas pracy w Niemczech, niedaleko francuskiej granicy. Miał tam okazję zetknąć się z osobą, która była znawcą i pasjonatem serów. I tak to się zaczęło … Pan Tomasz posiadający wykształcenie technik – rolnik ukończył jeszcze kurs serowarski i wtedy na dobre zaczęła się przygoda z serami.

– Wytwarzaniem serów i masła zajmujemy się we dwójkę z żoną. Nie mamy kłopotów z klientami i zamówieniami, a raczej z tym, aby nadążyć je realizować. Musimy przestrzegać procedur wytwarzania, mleczarnia jest też objęta opieką weterynaryjną. W tym roku otrzymaliśmy Laur za ser dojrzewający, który dojrzewa przez cztery tygodnie. Zero konserwantów – tylko mleko i bakterie. Takie właśnie są wszystkie nasze produkty, z dobrego surowca, zdrowe i naturalne – mówi Tomasz Rachocki.

– Nowe produkty chcemy propagować, stąd nasz udział w różnych konkursach. Ser dojrzewający będziemy dopiero wprowadzać na rynek jako nowy produkt. Ta nagroda to dla nas duże wyróżnienie. Mamy pomysły na nowe produkty, ale za wcześnie jeszcze aby je zdradzać – dodaje pan Tomasz.

JK

13281949_1343455395681417_191525175_n 13285718_1343456489014641_1621671870_n

Laur Marszałka to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego od 2008 r. Dotychczas w ośmiu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych około 700 produktów, z czego 127 zostało nagrodzonych. Wśród nich są zarówno znane produkty marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, miody, chleby, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski, sery  i wiele innych. Celem jest promowanie tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych wytwarzanych na Mazowszu – zarówno przez przedsiębiorców, jak i przez indywidualnych wytwórców, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne itp.

KOMENTARZE

4 - liczba komentarzy w artykule "Mistrzowie sera mieszkają w Turzy Małej"

avatar
888

Sortuj:   najnowsze | najstarsze | najwyżej oceniane
anka
Gość
anka
6 miesięcy 3 dni temu

Pyszny twaróg i masło. Żółtego sera nie jadłam, ale na pewno też jest wspaniały…:-)

mm
Gość
mm
6 miesięcy 3 dni temu

naprawdę pyszny 🙂

Degustator
Gość
Degustator
6 miesięcy 3 dni temu

To najlepszy ser, jaki jadłam w życiu. Brawo Tomasz!

Smakoszka
Gość
Smakoszka
6 miesięcy 4 dni temu

Naprawdę świetne są sery a masło jakie dobre

wpDiscuz