Barwny korowód, okazałe wieńce czy pachnący chleb dożynkowy – wielkimi krokami zbliża się tradycyjne święto plonów „Dożynki Województwa Mazowieckiego”. Na błoniach zamku w Ciechanowie będzie można nie tylko skosztować tradycyjnej kuchni mazowieckiej, ale także posłuchać muzyki. Na scenie wystąpią zespoły ludowe, a wieczorem–Varius Manx i Ania Dąbrowska. Zapraszamy 8 września do Ciechanowa.
Dożynki wojewódzkie to znakomita okazja do obejrzenia przepięknych, ręcznie plecionych, wieńców, wzięcia udziału w barwnym korowodzie, posłuchania ludowej muzyki czy spróbowania przysmaków regionalnej kuchni mazowieckiej. Barwny korowód z wieńcami poprowadzą Miejska Orkiestra Dęta OSP Ciechanów i OSP Sochocin wraz z Ludowym Zespołem Artystycznym„Ciechanów”. Po uroczystej mszy świętej tradycyjnie nastąpi ceremoniał dzielenia się dożynkowym chlebem.Ceremonię rozpoczną tegoroczni starostowie dożynkowi –Teresa Kosobudzka z Wiksina (gm. Grudusk)i Janusz Lazarski z Rydzewa (gm. Ciechanów).Będzie również można zobaczyć, skosztować, a także zakupić wyroby specjalnie na tę okazję przygotowane m.in. przez koła gospodyń wiejskich i lokalne grupy działania. W sumie na dożynkach w Ciechanowie zaprezentują się aż 22 koła gospodyń wiejskich z powiatu ciechanowskiego.
Na najmłodszych uczestników dożynek czekać będą dmuchańce, słodkie smakołyki, a także przygotowane przez Mazowiecką Jednostkę Wdrażania Programów Unijnych w Warszawie gry plenerowe – „Mazopolis”, „Pociąg do Europy”, bańki mydlane, puzzle oraz gra przypominająca formułą 1 z 10 – „Z Mazowsza do Europy”. Gry i zabawy przygotował także Urząd Statystyczny w Warszawie.Każdy z uczestników będzie mógł wykonać pamiątkowe zdjęcie w fotobudce.
W namiotach samorządu województwa mazowieckiego będzie można znaleźć niespodzianki i konkursy pod hasłem „PRO(W)ste historie – 15 lat województwa mazowieckiego w Unii Europejskiej”. Będzie także miejsce do degustacji produktów oraz potraw regionalnych przygotowanych przez kurpiowski zespół ludowy „Pod Borem” z Zawad (gm. Baranowo).
Pobyt na błoniach zamku w Ciechanowie umilą występy zespołów folklorystycznych– m.in. Zespołu Ludowego „Jabłoniacy” z Jabłonny Lackiej. Gwiazdami wieczoru będą zespół Varius Manx i Ania Dąbrowska.
Atrakcje i smakołyki będą także czekać na stoiskach regionalnych producentów, w tym laureatów wojewódzkich konkursów i członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Wśród nich wystawcy z mazowieckiego oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, którzy przygotują stoiska pełne mazowieckich wyrobów, takich jak miody, pieczywo czy oleje. Nie zabraknie także produktów ekologicznych i tradycyjnych, m.in. latowickiego czosnku, pełnego owoców stoiska z animacjami dla dzieci przygotowanego przez stowarzyszenie Made In Bończa czy produktów firmy Eterno s.c., która oprócz tradycyjnych konfitur i syropów, zaprezentuje naturalne warzywne salsy i ketchupy.
Na dożynkach będzie można również podziwiać lokalne rękodzieło, w tym m.in. wyroby tkackie, haftowane czy gliniane członków LGD „Bądźmy Razem” z powiatu węgrowskiego.
źródło: UMWM