Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Logo

Skażone wafle kukurydziane – GIS odpowiada na pytania konsumentów



W związku z wycofaniem ze sklepowych półek trzech partii kukurydzianych wafli ryżowych marki Good Food, w których stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu szkodliwej substancji (zanieczyszczenie aflatoksynami), Główny Inspektorat Sanitarny opublikował na swojej stronie odpowiedzi na zapytania zaniepokojonych konsumentów.  

Odpowiedzi na zapytania konsumentów dotyczących wycofania z rynku 3 partii wafli kukurydzianych marki Good Food:

Co to są aflatoksyny?

Aflatoksyny to substancje chemiczne produkowane przez pleśnie Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Gdy pleśnie te rozwiną się w żywności, w pewnych warunkach mogą produkować aflatoksyny i zanieczyszczać nimi płody rolne i otrzymywaną z nich żywność.

W jaki sposób aflatoksyny dostały się do wafli kukurydzianych firmy Good Food?

Źródłem aflatoksyn w waflach było zanieczyszczenie ziarna kukurydzy – surowca dostarczonego do firmy Good Food.

Czy wszystkie partie wafli kukurydzianych Good Food są zanieczyszczone aflatoksynami?

3 partie wskazane w ostrzeżeniu firmy oraz GIS wprowadzone do obrotu w Polsce zawierały aflatoksyny na poziomie przekraczającym dopuszczalny.

Jakie poziomy aflatoksyn stwierdzono w waflach kukurydzianych Good Food?

W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 07.08.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 12 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 110 μg/kg.

W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 06.09.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 5,6 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 7,7 μg/kg.

W partii oznaczonej datą minimalnej trwałości 07.09.2019 stwierdzono obecność aflatoksyny B1 na poziomie 15 μg/kg oraz aflatoksyn B1+B2+G1+G2 na łącznym poziomie 21 μg/kg.

Dopuszczalny poziom zanieczyszczenia tego typu produktów wynosi w przypadku aflatoksyny B1 – 2 μg/kg, a dla sumy aflatoksyn B1+B2+G1+G2 – 4 μg/kg.

Od kiedy wskazane w komunikacie partie znajdują się w obrocie handlowym w Polsce i jaki był zasięg dystrybucji tych partii?

Wskazane w komunikacie partie znajdują się w obrocie handlowym w Polsce od dnia 07.09.2018. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 07.08.2019 trafiła do następujących odbiorców: AUCHAN, BP EUROPA – HAVI, INTERMARCHE, LECLERC – GDAŃSK, LECLERC KWITNĄCA, POLO MARKET, SELGROS, STOKROTKA, TESCO, ŻABKA SP. Z O.O. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 06.09.2019 trafiła do sieci Lidl. Partia oznaczona datą minimalnej trwałości 07.09.2019 trafiła do sieci Mila.

Czy stwierdzone w waflach kukurydzianych Good Food poziomy aflatoksyn są groźne dla zdrowia

Stwierdzone poziomy są wielokrotnie niższe od tych, które wywoływały ostre zatrucia (aflatoksykozy) u ludzi. Tym niemniej aflatoksyny, a szczególnie aflatoksyna B1, są genotoksycznym kancerogenem mogącym wywoływać nowotwory wątroby u ludzi i zwierząt. Toksyczne metabolity (aflatoksykol) może przechodzić przez barierę krew/łożysko, aflatoksyna M1 może być obecna w mleku kobiety spożywającej zanieczyszczoną żywność (poziom 1µg/kg AF B1 w pożywieniu odpowiada ok 0,01 AF M1). Stwierdzone poziomy zanieczyszczenia znaczącą przekraczają ustalone wartości, niemniej produkt był obecny na rynku przez względnie krótki czas, a zwyczajowo spożywane ilości produktu (ich masa) nie jest duża. Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. dodatków określił działanie rakotwórcze dla narażenia na aflatoksynę B1 wynoszące 1 ng / kg masy ciała na dzień (dla 100 000 osób/rok) na 0,017) i 0,269 dla osób z przewlekłym zapaleniem wątroby typu B. Wartości te odnoszą się do narażenia przez 70 lat. Oznacza to wzrost zachorowań odpowiednio o 1,7 i 2,7 przypadków na 10 000 000 osób na rok.

Czy istnieje możliwość przebadania się aby upewnić się czy spożyłem zanieczyszczone produkty?

Przez kilka dni od narażenia możliwe jest potwierdzenie obecności metabolitów aflatoksyn w płynach ustrojowych.

źródło: GIS/oprac. red.

Zobacz także…

Zawierały rakotwórcze aflatoksyny. Trzy partie wafli kukurydzianych wycofano z obrotu

Seria popularnych ziół do zaparzania wycofana z obrotu

Udostępnij:
Chcąc jak najlepiej zabezpieczyć i chronić Twoje dane osobowe zgodnie z przepisami RODO, potrzebna nam jest Twoja zgoda na ewentualne ich przetwarzanie. Informujemy jednocześnie, że publikacja komentarza w portalu "Codziennik Mławski" skutkuje wyrażeniem przez Ciebie takiej zgody. Nigdzie nie przekazujemy Twoich danych (IP) i chronimy je jak najlepiej potrafimy, wykorzystując do tego wszelkie możliwe formy. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami oraz z Regulaminem Komentowania na portalu Codziennik Mławski [TUTAJ]
0 0 vote
Oceń artykuł
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x