Codziennik Mławski - lokalny portal informacyjny. Piszemy jak jest o wydarzeniach w Mławie i powiecie. Bądź na bieżąco z newsami z Mławy i okolic!

Mławski portal informacyjny codziennikmlawski.pl. Newsy Mława i okolice.
Życzymy wszystkiego najlepszego!
linia
Zawkrze zarządzenie wspólnotami
Logo

Ciasteczka maślane na Wielkanoc


Gdy elfy odpoczywają, do akcji wkraczają świąteczne zające, które odwiedziły naszą redakcję i upiekły pyszne ciasteczka.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem 🙂

przepis

Zabieramy się do pracy!

1

Składniki:

2 ½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru pudru

1 kostka masła

2 żółtka

Przydadzą się foremki/wykrawacze o wielkanocnych i wiosennych kształtach.

Ciasteczka maślane najlepiej smakują z kostki „prawdziwego” masła. Sporządzone z różnego rodzaju margaryn tracą swój delikatny, maślany smak.

Najlepsze też są z mąki pszennej.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste. Mąkę przesiewamy na stolnicę, „siekamy z masłem”, dodajemy puder i żółtka. Wszystko razem łączymy i zagniatamy.

Ciasto wyrabiamy aż stanie się gładką, zwartą masą, lekko błyszczącą. Dobrze jest zawinąć ciasto w folię aluminiową i na 1-2 godziny pozostawić w lodówce, żeby się schłodziło, co ułatwi nam wałkowanie. Do wałkowania najlepiej rozdzielić ciasto na dwie porcje. Podczas wałkowania lekko podsypywać mąką.

2 Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. ½ cm. Jest bardzo kruche i rozwałkowany „placek” może pękać na brzegach. Wycinamy ciasteczka, pozostawiając te spękania. Resztki ciasta łączymy w całość i rozwałkowujemy po raz kolejny.

3 4

Wycięte kształty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z 1 porcji wyjdą ok. 2 blachy ciasteczek.

6Pieczemy ok.10-12 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150-160 stopni. Najlepiej wyciągać, kiedy lekko zarumienią się brzegi.

8

Zdobienie.

Wystudzone ciasteczka czekają z niecierpliwością na dekoracje.

10 Przygotowanie lukru opisaliśmy przy okazji pieczenia pierniczków. Przepis oraz sposób zdobienia jest ten sam. „Po lukier” zapraszamy tu: LUKIER

Do tak przygotowanego lukru dodajemy dowolne barwniki. My akurat dodajemy w płynie lub w żelu, ale można również w proszku. Wybrałyśmy kolorystykę pastelową, bo taka kojarzy nam się z Wielkanocą i wiosną 🙂

22 24Zaczynamy…

11 12W trakcie zdobienia można wzory pogrupować.

15Czas na kurczęta…

13 13b

Czekamy aż lukier całkowicie wyschnie.

14

Gotowe.

21

A tak nasze kolorowe słodkości prezentują się na stole.

29 3025 31

Życzymy udanych świątecznych wypieków!

Szczególnie tych słodkich 🙂

ptaszki

 

Zobacz także…

Wiosennie na stole. Pomysł na wielkanocny stroik

Goździk – nie tylko na Dzień Kobiet. Wiosenny kwiat z bibuły

 

 

 

Pin It
Wydawca portalu codziennikmlawski.pl nie odpowiada za komentarze zamieszczane przez użytkowników. Wszelkie poglądy i treści użytkownicy prezentują w swoim własnym imieniu i na swoją odpowiedzialność. Uwagi do wydawcy prosimy kierować na adres: redakcja@codziennikmlawski.pl

KOMENTARZE

3 - liczba komentarzy w artykule "Ciasteczka maślane na Wielkanoc"

avatar
1500
Sortuj:   najnowsze | najstarsze | najwyżej oceniane
upieczone
Gość

Są przepyszne! 😀

Jakasienka1
Gość

Mniam…. 🙂 😉

neo
Gość

Śliczne ciasteczka:)

wpDiscuz